Γράφει ο Γιώργος Κρικρής,
Πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Νέας Σμύρνης
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Νέας Σμύρνης
Υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Σμύρνης
Ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας στον δήμο Νέας Σμύρνης, πιστεύω ακράδαντα ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό του σχολικού προγράμματος. Η παροχή στους μαθητές μιας σταθερής κατανόησης των περιβαλλοντικών θεμάτων και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια μιας γενιάς περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων πολιτών.
Εκπαιδεύοντας τους νέους για τη σημασία της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, καθώς και για τις αρχές μιας κυκλικής οικονομίας, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που επηρεάζουν θετικά το περιβάλλον.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση πρακτικών, βιωματικών ευκαιριών μάθησης, όπως εργαστήρια ανακύκλωσης και πρωτοβουλίες κοινοτικού καθαρισμού, μπορεί να προσελκύσει περαιτέρω τους μαθητές και να εμβαθύνει τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον.
Μέσω της εστίασης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, μπορούμε να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις κοινότητές μας και τον πλανήτη συνολικά.
Πιστεύω ότι ο υπέρτατος στόχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η ανάπτυξη ενός συνόλου πολιτών, οι οποίοι θα έχουν γνώση για το περιβάλλον και κατάλληλη στάση στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο σεβασμός στο περιβάλλον ξεκινάει από το σχολείο.
Ζούμε σε μια εποχή που ο καταιγισμός πληροφοριών δημιουργεί μια γενιά νέων ψηφιακών ακτιβιστών που αυτό φάνηκε στις φωτιές που είχαμε το 2022.Αυτή είναι η βάση της κοινωνίας που μπορεί να φέρει αλλαγή κουλτούρας και ειδικότερα σε θέματα ενέργειας.
Ολόκληρος ο πλανήτης συζητάει για την κλιματική δικαιοσύνη αλλά ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ως χώρα ότι το πρόβλημα είναι έξω από το σπίτι μας.
Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Δήμων από το εργαλείο «European City Facility – (EUCF)», ο Δήμος Νέας Σμύρνης επιλέχθηκε για χρηματοδότηση ανάμεσα σε 47 δήμους σε όλη την Ευρώπη και μόλις 3 σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Με τη χρηματοδότηση αυτή, ο Δήμος Νέας Σμύρνης θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός επενδυτικού σχεδίου με δράσεις για την Ενέργεια και το Κλίμα. Μέσω του EUCF, επίσης, θα μπορέσει να ενισχύσει επικουρικά τη χρηματοδότηση μελετών και υπηρεσιών προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα νέα έργα, τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ως αντιδήμαρχος και συντονιστής στην εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Νέας Σμύρνης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022 βασική μου προτεραιότητα υπήρξε πάντα η συμβολή κάθε πρωτοβουλίας στην κλιματική ουδετερότητα της περιοχής μας. Το συγκεκριμένο σχέδιο συμβάλλει στην εδραίωση της έννοιας της επαναχρησιμοποίησης – διαδικασία που προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (άρθρο 18 του Ν.4819/2021) -, υπό την έννοια ότι η διαλογή και εν συνεχεία, η δημιουργική επεξεργασία υλικών αποτελεί βασικό κομμάτι σε μια ενιαία στρατηγική μείωσης της ταφής των σύμμεικτων αποβλήτων.
Στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της πόλης μας προτείνουμε το σχηματισμό ενός Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), στο οποίο οι πολίτες αποθέτουν μεταχειρισμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακά σκεύη, έπιπλα κ.λπ.
Επίσης, ο Δήμος στην προσπάθεια να συμμορφωθεί με τον Νόμο 4736/2020 για τα πλαστικά μιας χρήσης, είναι εφικτό να προγραμματίσει τη λειτουργία ενός δικτύου 35 κοινόχρηστων βρυσών σε πλατείες, παιδικές χαρές και δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Από τη συγκεκριμένη δράση το περιβάλλον επωφελείται με 200 λιγότερα πλαστικά μπουκάλια για κάθε έναν άνθρωπο που σταματά να αγοράζει εμφιαλωμένο νερό για ένα χρόνο.
Αναφορικά με δράσεις διαλογής στην πηγή, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε την τελευταία περίοδο στην ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι), με την προμήθεια επιπλέον εξωτερικών κάδων συλλογής, κάδων κουζίνας, βιοδιασπώμενων σάκων, αλλά και σχετικών απορριμματοφόρων οχημάτων. Στο ίδιο πλαίσιο δράσης, ενισχύθηκε η ανάπτυξη δικτύου επιτόπιας κομποστοποίησης, αξιοποιώντας αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για κάδους οικιακής κομποστοποίησης, διανέμοντας κάδους σε 20 σχολεία (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).
Τέλος, η ανάπτυξη και εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» για τα βιολογικά απόβλητα των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, με αντίστοιχο σύστημα επιβράβευσης μέσω ανταποδοτικών τελών, αποτελεί βασικό στόχο μας και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε στην επόμενη θητεία.
Πάνω από όλα, όμως, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ανταποδοτική αξία της προσπάθειάς μας είναι η πραγματοποίηση πάνω από 50 ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Νέας Σμύρνης, των φορέων της πόλης μας, καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μόνο με την κινητοποίηση όλων μας το περιβαλλοντικό μέλλον της Νέας Σμύρνης θα είναι ελπιδοφόρο και βιώσιμο.
Οι συνέπειες την κλιματικής κρίσης είναι παρούσες και ο μόνος δρόμος είναι η υιοθέτηση πιο πράσινων συνηθειών.
πηγή: Η Νέα Σμύρνη στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα (naftemporiki.gr)